{ "title": "3 Kranial Sinir Felci", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/3-Kranial-Sinir-Felci-23.jpg", "date": "21.01.2024 17:01:13", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "3 Kranial Sinir Felci: Doğuştan 3. Sinir felci nadirdir; fakat çocuklarda görülen 3. Sinir felcinin neredeyse yarısı bu şekildedir. Vakaların çoğu tek taraflıdır. Genel bir kaide olarak doğuştan 3. Sinir felcine sahip çocuklarda öteki nörolojik ve sistemik anormallikler yoktur. Doğuştan üçüncü sinir felcine sahip tüm hastalarda değişik göz hareketlerinde kısıtlılık, derecelerde kapak düşüklüğü ve neredeyse tümünde gözbebeği tutulumu mevcuttur. Vakaların çoğunda göz tembelliği mevcuttur. Felçli gözde anlamlı astigmatizma olabilir.

3. Kranial sinir felci, Çocuklarda 3. Sinir felcinde sebepler; %39 doğumsal, %37 travma, geri kalanı ise tümör, migren, enfeksiyon ve inflamasyondur. 3. Sinir felcinde tüm lifler tutulmuşsa hastada tam ptozis, gözde dışa ve aşağı kayma, göz bebeğinde genişleme görülür. Fakat çoğu hastada sinir liflerinde kısmi tutuluma rastlanır. Bu durumda hastanın alt, iç, üst rektus ve alt oblik kaslarının bir ya da birkaçının tutulumuna göre değişik kayma biçimleri ortaya çıkar.

Kazanılmış üçüncü sinir felci: Üçüncü sinirin kazanılmış tutulumu doğuştan vakalara göre çok daha sık görülür. Bazı olgularda lezyonun yeri tam olarak saptanabilirken bazılarında bunu saptamak çok güçtür.
İzole 3. Sinir felç sebepleri nelerdir?

Sebebi bilinmeyen: %95
Vasküler hastalıklar: Gözbebeğinin tutulmadığı olgularda en sık nedendir. Tüm hastalarda, kan basınç ölçümü, kan şekeri, idrar analizi kontrol edilmelidir. Çoğu vakalarda ilk üç ayda iyileşme görülür. Diyabetik 3. Sinir felci sıklıkla periorbital ağrıyla birliktedir.

Travma: Direkt travma ya da subdural hematoma sekonder, uncal herniasyon sık nedenler arasındadır.

Anevrizma: Pupil tutulumuyla birlikte izole ağrılı 3. Sinir felcinde posterior communican arter anevrizması düşünülmelidir.

Diğerleri: Tümörler, sifiliz gibi.

3. Kranial sinir felci tedavisi: Esas olarak cerrahidir. Fakat ilk altı ay izlem tüm paralitik şaşılıklarda önemlidir. Bu zaman içerisinde şaşılık tablosunda farklılaşma olabilmektedir. Bekleme sürecinde bazen botilinum toksin enjeksiyonu, tek göze kapama ya da prizmatik cam kullanımı önerilebilir. Kayması altı ay içerisinde değişmeyen hastalarda cerrahi yöntem uygulanır. Her bireyin tutulan kas grubuna ve ortaya çıkan kayma biçimine göre cerrahi müdahale planlanmalıdır. 3. Sinir felci cerrahi olarak düzeltilmesi en zor şaşılık vakalarındandır. Bireyde kapak düşüklüğü de mevcutsa, önce şaşılık cerrahisi yapılmalı, daha sonra kapak cerrahisi uygulanmalıdır.
" } ] }