{ "title": "Beyin Felci Tedavisi", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/beyin-felci-tedavisi.gif", "date": "19.01.2024 17:38:52", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Beyin felci tedavisi, beyin felci geçiren hastaların iyileşmesi, yeniden eski sağlıklı durumuna dönmesi geçirilen felcin durumuna, en önemlisi hastanın iyileşmeyi istemesine göre farklılık gösterebilir. Beyin felci hastalarda damar tıkanıklığına neden olacağından, hastanın en kısa sürede hastaneye götürülmesi ve ilk aşamadaki tedavinin hastaya 3 saat içerisinde uygulanması gerekiyor. Bu felç geçiren hastaların iyileşmesinde önemli bir yere sahiptir. Çünkü hastalara ilk 3 saatte trombolitik maddenin verilmesi ve tıkanmış damarın açılması sayesinde beyin hücreleri yeniden kanlanacak, tıkanma yüzünden olan hasar en aza indirilecektir. Bu 3 saatlik süreç hastane dışında geçerse, hastalara ikinci aşama tedavi uygulanacaktır.

Bu tedavide hastanın kasığından katater yardımıyla girilerek anjiyo uygulanır. Bu şekilde tıkanmış damar tespit edilerek, damarı tıkayan pıhtı trombolitik madde yardımıyla dağıtılır. Bu tedavilerin uygulanması beyin felci geçirmiş olan hastaların iyileşmesinde önemli bir yere sahiptir. Başarılı bir uygulama sonrasında hastanın yaşam kalitesi düzeyi belirlenecektir. Felcin önlenmesi bakımından, hasarın azaltılması, hastada kalıcı hasarların oluşmaması bakımından beyin felci tedavisi önemlidir. Daha sonra aşamada hastalara fizik ve rehabilitasyon tedavisi uygulanarak, rahat bir yaşamlarının olması, kasların güçlendirilmesi ve hastaların yaşama tekrar kazandırılmasına gayret edilir. Tedavide eklem açıklığının korunması, kasların güçlendirilmesi için egzersizler yapılmakta, günlük aktivitelerin yapılmasını sağlayacak egzersizler uygulanır. Hastalara aktif ve pasif egzersiz programları düzenlenir. Rehabilitasyon eğitimi sırasında beynin yeniden organize edilmesi hedeflenir. Beyin felci tedavisinde hastanın normal yaşamında gereken iş ve uğraş tedavileri, mental rehabilitasyonu, mesane ve bağırsak rehabilitasyonu, ağrıya yönelik tedaviler, yutma rehabilitasyonu gibi başka tedavi yollarına da başvurulabilir.

Beyin felci hastaları felçli kalır mı?

Bu rahatsızlığı geçiren hastaların hastaneye ulaştırılmasının gecikmesi halinde beyinde kalıcı hasara neden olabileceğinden, hastaların bundan sonraki yaşamlarını yatağa mahkûm geçirmeleri söz konusu olabilir. Hastanın evde yalnızken felci geçirmesi, uykuda felç geçirmesi gibi hastaneye gitme süresini uzatacak etkenler buna neden olabilir. Bazı hastalarda zamanında hastaneye götürülmüş olsa da gelişen komplikasyonlar nedeniyle beyindeki hasarın giderilememesi durumunda da hastanın felçli kalması mümkündür.

Beyin felci geçiren hastaların iyileşmeyi istememesi, yeteri kadar gayreti göstermemesi diğer hastalıklarda olduğu gibi burada da önemlidir. Bu hastaların felci yenmesi ve yeniden ayağa kalkması kendi gayretiyle de orantılıdır. Beyin felci geçiren hastalara ilk aşamada uygulanan tedavilerde felcin iyileştirilmesi amaçlanır. Bu dönemde beyindeki hasar azaltılmaya çalışılır. İkinci aşamada uygulanan tedavilerde hastanın yaşam kalitesinin iyileştirilmesi hedeflenir. Tedavi ve bakım zamanında ve doğru yapıldığı sürece beyin felci geçiren hastalar yeniden yaşamın içinde olabilir.
" } ] }