{ "title": "Beyin Felci", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/beyin-felci.gif", "date": "19.01.2024 14:02:17", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Beyin felci, inme olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Boyunda ve beyin damarlarında oluşan şişkinlikler bu rahatsızlığın nedenlerinden bir bölümüdür. Küçük yaştaki çocukların sakatlanmasına neden olabilen önemli bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Beyne yeterince oksijen gitmemesi de beyin felci nedenidir. Yetişkinler kadar bebekleri de etkileyen rahatsızlık, en fazla 2,5-3 kg'dan daha düşük kilolu olanları etkiler. Serebral palsi olarak tanımlanan beyin felci, doğumdan önce, doğum sırasında ya da doğum sonrasında merkezi sinir sisteminde hareket işlev bölümlerinde hasar oluşması nedeniyle gelişebilir. Bir hastalık olmamasına rağmen, tedavisi bulunmamaktadır. Fakat etkileri en aza indirilebilir. Hastalara fizyoterapi, cerrahi müdahale, ergoterapi, medikal cihazlama ile tedavi uygulanır. Bu sorunu olan çocuklarda denge bozukluğu, güçsüzlük, titreme, yavaşlık, sertlik gibi sorunlar gelişir.

Beyin felci dört tipte olur. Bunlar spastik beyin felci, atonik beyin felci, ekstrapiramidal beyin felci ile bunların birleşiminden oluşan beyin felcidir. Bebeklerde gelişen beyin felci teşhisi 6-12 aylık oldukları dönemde yapılır. Bebeklerde nörolojik gelişimin tamamlanmasının ardından başı tutamama, yürüyememe gibi eylemlerin olmaması durumunda beyin felci düşünülür. Uygulanacak tedavi sorunun ilerlemesini durdurma amacıyla olur. En fazla spastik beyin felci görülür. Beyin felci bulunan çocuklar diğerlerine göre daha inatçı ve sinirli olurlar. Çünkü beyin üzerine düşen fonksiyonları yeteri kadar yerine getiremez. Bazen tüm vücudu etkiler, bazen de kol ve bacakların olduğu bölgeyi etkiler. Bu durumda hasta hareket etme yeteneğini yeteri kadar kullanamaz.

Beyin felci belirtileri nelerdir?

İlk olarak sağ kol ve sol kolda hareket ettirmede güçlük çekilir. Buna konuşma güçlüğü, bilinç kaybı, anlama güçlüğü çekilmesi eşlik eder. Hasta konuşma sırasında söyleyeceğini unutur, bazen de saçmalayabilir. Tutarsız cümleler kurabilir. Belirtiler arasında görme bozukluğu, baş ağrısı gibi etkenlerde bulunur.

Beyin felci tedavisi var mı?

Beyin felci tam olarak tedavi edilemez. Ancak uygulanan tedaviler rahatsızlığın ilerlemesini durdurmak, gereken önlemleri almak şeklinde olur. Bunlar kesin sonuçlara neden olmadığından, beyin felcinin tedavisi var denilemez. Hastanın yaşam koşullarının iyileştirilmesi, daha az ağrı çekmesini sağlamak için uygulanan önlemlerdir. Fiziksel terapi en yaygın kullanılan tedavi yollarındandır. Yapılan egzersizlerle hastalar oynatamadığı eklemlerini oynatmaya başlayabilir. Ancak bunlar düzenli olarak yapılmalıdır. Hasta bunları yaparken zorlansa da zamanla eklemlerini hareket ettirebilir. Daha net hareket etmeye başlar. Gerekli olursa ilaç tedavisi de yapılır. Bunun amacı hastanın fiziksel terapiye hazırlanması içindir. Sertleşmiş, katılaşmış eklemlerin ilaçlarla yumuşatılması terapiye yardımcı olur. Cerrahi müdahalelerde eklemlerdeki sorunlar onarılır ve harekette ilerleme sağlanır.
" } ] }