{ "title": "Beyin Kanaması Felç", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/Beyin-Kanamasi-Felc-55.jpg", "date": "20.01.2024 03:35:01", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Beyin kanaması felç, Beyin kanaması, günümüzde en yaygın ve ciddi hastalıklar arasında yer almaktadır. İnsan vücudunun en önemli organı beyindir. İçinde bulunan damarların, yaş ilerledikçe ve bazı hastalıkların tetiklemesiyle, damarların tıkanması ve damarların zorlanarak patlaması ile oluşan beyin kanaması felçlere neden olmaktadır. Burada en önemli olan beyin kanamasından önce önlemini almaktır. Bu önlemler nasıl alınabilir peki; beyin kanaması özellikle yaşı ilerlemiş kişilerde ve tansiyonu yüksek olan hastalarda erkeklere nazaran bayanlarda daha çok meydana gelmektedir. Beyin kanaması sonucu felçler, çoğunlukla halk dilinde baloncuk tıptaki ismi anevrizma denilen hastalığından meydana gelmektedir. Nedir bu anevrizma hastalığı; Anevrizma beynin içinde bulunan damarın yıpranan ya da tıkanan kısmının içinde kanın birikmesiyle, damarın bir bölümünde balon şeklindeki şişliklere denilmektedir. Çoğu kişi bu hastalığının farkında olmadan hayatlarına devam etmektedirler. Unutulmaması gereken her an için kafasında canlı bir bomba varmışçasına hayatına devam etmektedirler. Oluşan bu anevrizmanın patlaması sonucu beyin kanaması gerçekleşir ve çok ciddi sorunlara dönüşebilir.

Anevrizma (Baloncuk), ciddi olduğu kadar, patlayana kadar hasta tarafından bir bulguya rastlanamayan hastalıktır. Bundan dolayı hastalar genellikle anevrizmanın patlamasından sonra böyle bir hastalığın olduğunun farkına varmaktadır. Çünkü anevrizması olan hastalar da belirtiler hissedilmez. Sadece ara sıra şiddetli baş ağrısı çekerler. Bunun yanında mide bulantısı ve boyunda sertlik varsa şüphe daha güçlü hale gelir. Bunu da çoğu hasta pek önemsememektedir. Eğer beyin kanaması gerçekleştiyse, hastada tek taraflı felç ve bununla birlikte ağız köşesinin bir tarafının sarkması görülür. Ayrıca konuşma, dokunma, hissetme, yutkunma, tatma ve görme bozuklukları ve de ayrıca bulantı, baş dönmesi ve kusma görülebilir. Bundan dolayı beyin kanaması riski yaş ilerledikçe giderek artmaktadır.

Beyin kanaması felç tedavi yöntemleri nelerdir?

Anevrizmanın tedavi yöntemleri açık ameliyat ve kapalı ameliyat olmak üzere iki farklı yöntemle gerçekleşir. Hasta ister açık, isterse kapalı olarak yaptırabilir. Bu iki ameliyatta da felç kalma riskleri yüzde yirmi olsa da felç kalma gibi durum mevcuttur. Ameliyat sırasında anevrizmanın patlaması gerçekleşebilir. Patlamış olan bu damarın kafatasının yapısını düşünürsek, kapalı bir kutu olduğu için kanın yaptığı basınçla vücudumuzun herhangi bir yeri felç olabilir. Çünkü kanın yaptığı basınç beynimizin diğer damarlarının hücre yapılarını yok ederek, hangi bölgemizin damarına denk gelmiş ise orasının felç olma riski vardır. Ameliyat sonrasında ise hastanın düzenli bir şekilde kontrollerine gitmesi gerekmektedir. Unutulmaması gereken beynimizde her an için canlı bomba taşınması ve sorun her an tekrarlanabilir. Beyin kanaması felç farkına varılması için gerekli tahliller, bilgisayarlı tomografi veya MR resimlerini görerek teşhis konulabilir.
" } ] }