{ "title": "Felç Neden Olur", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/felc-neden-olur.gif", "date": "21.01.2024 15:09:09", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Felç Neden Olur, Felç geçirmek halk diliyle inmenin nedenleri arasında, iki faktör vardır. Bunlardan birincisi; beyin damarlarının patlayarak oluşan beyin kanaması bir diğeri ise beynimizde bulunan damarların pıhtı atmasıdır. Konuyu açacak olursak beynimizde bulunan damarların çok hassas ve ince yapısından dolayı kan dolaşım süreci içerisinde zaman zaman zorlanmaktadır. Oluşan bu zorlu kan akışımı sırasında damarlarda kanın herhangi bir yerde tıkanması veya halk dilinde baloncuk (Anevrizma) oluşmasıyla damarlar patlamaktadır. Bu şekilde, beyin kanaması gerçekleşmiş olur. Damarın patlamasıyla oluşan beyin kanamasında patlayan damarın içinden çıkan kanın, beynimizin kafatasını göz önünde bulunduracak olursak bu kanlar beynimizde diğer damarlara basınç yaparak, diğer damarları zedeleyerek damarda bulunan hücreleri yok etmektedir. Bunun sonucunda artık patlayan damarda çıkan kanın yaptığı basınç, vücudumuzun hangi kısmıyla ilgili damara denk gelmiş ise o bölgenin damardaki hücrelerin yok olması ve zedelenmesinden dolayı eski fonksiyonu göremediğinden, beynimize uyarıda bulunamayarak felç diğer ismiyle inme gerçekleşmiş olur.

Beyin kanamasıyla gerçekleşen felçler pıhtı atılmasıyla gerçekleşen felçlere oranla daha çok gerçekleşmektedir. Beynimizdeki damarların pıhtı atarak oluşan felçler hakkında bilgi verecek olursak; Beynimizde bulunan damarların tıkanmasıyla oluşan çatlaklardan çıkan kanın tabi ki bu kan pıhtı halinde çıkması sonucu bu pıhtılaşmış kanın beynimizde bulunan diğer damarlara ve çıkan damarlardaki bulunan hücreleri yok etmesiyle oluşur. Zedelenen damarın artık eski işlevini görmemesiyle felç gerçekleşmiş olur.

Her iki rahatsızlığında ortaya çıkma sebepleri ve oluşması bakımından risk taşıyanları belirtecek olursak; Felç geçirme her insanda yüzde beş ile on arasında risk taşımaktadır. Bunların arasında özellikle yüksek tansiyonu bulun hastalar ve şeker hastaları gibi kan değerleriyle ilgili hastalıkları bulunanlar, sigara alkol ve çayı fazla tüketenler (Sigara alkol ve çayı fazla tüketimi kanlarının katı olmasına ve kalp ile beyinde kanlarının dolaşımının zorlanmasına neden olmaktadır. Damarları zorlayan bu kan dolaşımı beyin kanaması kalp krizi gibi ciddi rahatsızlıklara neden olur). Yorucu ve güneş altında uzun süre çalışanlar. Bu gibi durumlardan herhangi biri sizde mevcut ise zaman kaybetmeden hastaneye giderek kontrollerinizi yaptırabilirsiniz. Böylelikle felç geçirmenin önlemini de alabilirsiniz. Bu önlemleri kısaca açıklayacak olursak; Yüksek tansiyon ve şekeriniz yüksek ise doktor kontrolünde kan sulandırıcı ilaçlar kullanabilirsiniz. Aynı şekilde kan tahlillerinde kanınızın yüksek derecede katı çıkmış ise kesinlikle sigara ve alkolü bırakmalısınız. Çayı ise azaltmalısınız. Bu arada yaptığınız kontrollerde mutlaka beyin tomografi çektirmeyi unutmayınız. Beyninizde baloncuk buluntusu var ise önlemini alınabilir. Beyin kanaması gibi ciddi bir rahatsızlığın gerçekleşmesine izin vermeyebilirsiniz.
" } ] }