{ "title": "Felç Sonrası Konuşma Bozukluğu", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/Felc-Sonrasi-Konusma-Bozuklugu-82.jpg", "date": "19.01.2024 13:01:17", "author": "Nülifer Çembertaş", "article": [ { "article": "Felç Sonrası Konuşma Bozukluğu; Beyni besleyen atardamarların ve o bölgedeki beyin hücrelerinin zarar görmesine bağlı olarak gelişen sıklıkla geçici bir felç sonrası bozukluktur. Beynin sol tarafının etkilendiği felç durumlarında daha sıklıkla görülür. Konuşma bozukluğuna söyleneni anlamada güçlük, bazı sembolik kelimeleri algılayamama, zamanı algılayamama gibi bozukluklar da eşlik edebilir. Tedavinin ilerleyen aşamalarında düzelmeler görülebilir. Yine de bazen ömür boyu süren bazı kelimeleri söylerken zorlanma, karıştırma gibi sıkıntılar devam edebilir.

Felç Sonrası Konuşma Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Burada tedaviyi etkileyen en önemli unsur beynin felçten etkilenen bölgesinin büyüklüğüdür. Konuşma bozukluğu hiçbir şey söyleyememe halinden hafif bozuk konuşmaya kadar değişen derecelerde ortaya çıkabilir. Tedavinin süresi ve şekli de konuşma bozukluğunun derecesine göre doktor tarafından şekillendirilir. Hafif vakalarda konuşma bozukluğu kısa sürede tedavi edilirken orta ve ağır vakalarda tedavi süresi daha uzundur. Ağır vakalarda konuşma bozukluğu tam olarak tedavi edilemeyebilir. Tedavi, konuyla ilgili eğitim almış tıbbi personel tarafından gerçekleştirilir. Hasta için tedavi süreci başlarda çok uzun ve zor gelebilir. Geleneksel tedavinin uzun ve zor olması dolayısıyla son yıllarda yeni yeni uygulanmaya başlayan TMS (Transkriniyel Manyetik Stimulasyon) türü tedaviler geliştirilmeye çalışılmaktadır. TMS, beyne dışarıdan müdahaleyi içeren bir tedavi türüdür ve hakkında tartışmalar devam etmektedir. TMS uygulanan beyin bölgesinde beyin hücrelerinin aktivitesinin arttırılması hedeflenmektedir ve bazı uygulamalarda başarı sağlanmıştır. TMS uygulaması sırasında beynin sol lobunda yer alan konuşma merkezine yüksek frekans ya da duruma göre düşük frekans gönderilerek beyin hücreleri baskılanır. Baskılama hastanın felç ile kaybettiği konuşma yeteneğinin geri kazanılması sürecini hızlandırmaktadır.

Felç sonrası konuşma bozukluğu tedavisi bireysel tedavi yöntemlerini kapsadığı gibi grupla tedavi seanslarını da içerebilir. Burada kişinin istekli olması ve terapilerde yer almak istemesi önemlidir.

Felç Sonrası Konuşma Bozukluğu Türleri
" } ] }