{ "title": "Kısmi Felç Geçermi", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/kismi-felc-gecer-mi.gif", "date": "19.01.2024 17:31:38", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Kısmi Felç Geçer mi, Felç geçirme riski her insanda bulunmaktadırlar. Bunların arasında, yüksek tansiyonu olanlar, sigara ve alkol kullananlar, şeker hastalığı olanlar, aşırı yorucu ve güneş altında çalışanlarda felç geçirme riski yüksektir. Felç geçirme, beynimizde bulunan damarlardaki, kanların tıkanması ve patlaması sonucu sorunlu olan damarın bulunduğu bölgedeki diğer damara zarar vermesi yani kanın yaptığı basınç sonucunda beyindeki damarların hücrelerinin yok olmasıyla meydana gelmektedir. Kısmı felç dediğimiz olayda burada zedelenen hücrelerin, gerekli tedaviler ile hücrelerin kendisini yenileyerek tekrardan damarın eski fonksiyonuna kavuşmasıyla kısmi felç hastalığı geçmektedir. Ama eski sağlığa kavuşma oranı ülkemizde pek azdır. On kişiden genellikle iki veya üç kişi eski sağlığına kavuşmaktadır.

Kısmi Felç Hastalığının Tedavisi; Fizik tedavi, rehabilitasyonlar ve beyin cerrahları ile nöroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Kanama esnasında, sorun olan damarın tedavisi beyin cerrahları ve nöroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Sonraki süreçte, hastanın felç geçirdiği bölge için fizyoterapist ve rehabilitasyon uzmanlarının desteğiyle kısmi felç olan bölgenin, egzersizler ile beyine verdikleri uyarılarla hücrelerin kendisini yenilemesi sağlanır. Burada dikkat edilmesi en önemli husus gittiğiniz fizyoterapist rehabilitasyon uzmanının son derece başarılı bir geçmişi olması gerekmektedir. İyi araştırılıp gidilmesinde fayda vardır.

Yapılan egzersizler beyne uyarı yapmadığı sürece pek bir katkısı olmayabilir. Tabi ki burada en büyük görev kısmi felç geçiren hastaya düşmektedir. Çok sabırlı ve hırslı bir şekilde verilen hareketleri yapmak için çaba sarf etmelidir. Moralini her an için yüksek tutmamalı ve eski sağlığına tekrardan kavuşacağına inanmalıdır. Hasta inanmadığı ve çaba sarf etmediği takdirde iyileşmesi pek mümkün olmayabilir. Yukarıda belirtiğimiz oranın düşük olmasının asıl sebebi de hastanın inanmamasından dolayıdır. Fizyoterapist ve rehabilitasyon uzmanların yanında nöroloji ve beyin cerrahi uzmanlarından da ilaç tedavisi ve kontrollerde sağlanmalıdır. Fizyoterapist ve rehabilitasyon tedavisi ise bir yıla kadar sürebilir ama ne olur olsun vazgeçilmemelidir. Bir yılın sonunda iyileşme oranları sonuçları sizin gayretiniz ve yaşınız ile orantılıdır. Kısmi felç hastalığının iyileşme oranında gençler bir adım daha önde diyebiliriz. Gençlerin yaş itibarıyla yapılan egzersizlerin fayda sağlaması ve hücrelerin de yaşı ve sağlamlığı ile iyileşme oranları yüksektir.
" } ] }