{ "title": "Kısmi Felç Sağ Taraf", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/kismi-felc-sag-tarfa.gif", "date": "19.01.2024 09:19:09", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Kısmi felç Sağ Taraf, beyni besleyen kan damarlarındaki akışın durması sonucunda oluşan beyin hasarı ile felç durumu ortaya çıkmaktadır. Felç türleri istemik ve hemorajik olarak ikiye ayrılmaktadır. Bunlardan istemik felç hastaların yaklaşık %85'ini oluşturmaktadır. Geriye kalan %15'ini ise hemorajik felç oluşturur. Hastada beynin hasar gören yerinin ve hasar derecesinin anlaşılması ile felcin daha sonraki etkileri de anlaşılır hale gelir. Örneğin, beynin görme alanı etkilenirse hastada görme bozukluğu meydana gelir.

Felç durumunun meydana gelmesini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu faktörlerden en önemlisi ise yüksek tansiyon'dur. Ayrıca, sıgara, aşırı derecede yorgun düşme, uzun süre güneşe maruz kalma ve stres gibi faktörler de felç riskini tetikleyen faktörlerdendir.

Kısmi Felç Belirtileri Nelerdir?

Felç belirtileri, kol, bacak veya yüzün bir kısmında duyu kaybı, baş dönmesi veya görme bozukluğu olarak kendini gösterebilir. Sağ beyin vücudun sol kısmını, sol beyin ise vücudun sağ kısmını kontrol eder. Bu nedenle, beynin sağ tarafında oluşan bir hasar vücudun sol tarafında, beynin sol tarafında oluşan bir hasar ise vücudun sağ kısmında etkisini gösterir.

Felce bağlı olarak gelişen ilk belirtiler, ani bilinç kaybı, yüzde, kolda veya bacakta uyuşukluk hissi, aniden oluşan görme bozukluğu ya da konuşma bozukluğu ve ilk kez yaşanan şiddetli baş ağrısı şeklinde olabilir.

Bu belirtiler görüldüğü taktirde derhal bir doktora başvurulmalıdır.

Kısmi Felç tedavisi nasıl yapılır?

Kısmi felç hastalarının tedavisi, fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde yapılmaktadır. Kısmi felç tedavisi yapılırken vücudun özellikle felç olan kısmına ağırlık verilir ve rehabilitasyon programı düzenlenir. Ancak, hasta yine bir bütün olarak düşünülür. Kısmi felç tedavisi bir rehabilitasyon ekibi tarafından yapılmaktadır. Bu ekip, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı, beyin cerrahi, nörolog, fizyoterapistler, rehabilitasyon hemşiresi, ortez ve protez teknisyeni, iş ve uğraşı terapistleri, sosyal danışman ve psikologdan oluşmaktadır.

Felç tedavisinin amacı, felç geçirmiş hastanın en üst seviyede bağımsız olmasını yani kendi fiziksel işlevlerini yerine getirebiliyor olmasını sağlamaktır. Bu nedenle, hastanın ve yakınlarının motivasyonlarının yüksek tutulması ve rehabilitasyona aktif olarak katılımlarının sağlanması gerekmektedir. Felç tedavisi, hareket ve dengeyi sağlayan fiziksel tedaviyi, hastanın tekrar günlük aktivitelerini yapabilmesi için iş- uğraşı tedavisini, konuşma tedavisini, yutma rehabilitasyonunu ve mesane-barsak rehabilitasyonunu içerir.

Kısmi Felç İyileşme Süreci

İyi bir rehabilitasyon programı sayesinde kısmi felç hastalarının %20-30'unda normal seviyeye ulaşma, %75‘inde ise yürür hale gelebilme görülmektedir. Kısmi felç hastalarının iyileşme süreleri erken dönemde fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezine gitmiş olmasına, ruhsal durumuna, verilen egzersiz programlarına katılımına, hastanın yaşına, şeker, hiper tansiyon ve kalp rahatsızlıklarının olmamasına ve eğer bu rahatsızlıkları varsa kontrol altında tutulmasına, son olarak hasta yakınlarının sabır ve sevgisine bağlıdır.
" } ] }