{ "title": "Kısmi Felç Tedavisi", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/kismi-felc-tedavisi.gif", "date": "20.01.2024 02:56:14", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kısmi felç tedavisi, felç tedavisine kıyasla bu hastalarda felçli olan kol ve bacağa daha fazla rehabilitasyon uygulanmaktadır. Yani kısmi felçte felçli olan bölümlere ağırlık verilerek tedavi uygulanır. Tedaviden önce hastanın durumu dikkate alınarak, tedavi ve rehabilitasyon planlaması yapılmalıdır. Kısmi felç geçiren hastaların vücutlarında belirli yerlerde felç etkili olmaktadır. Diğer bölgelerde bir sorun olmadığından, felcin yaygınlığına uygun tedavi yapılmalıdır.

Kısmi felç tedavisi ve rehabilitasyonda neler uygulanır?

Bu hastaların tedavisi hareketin ve denge koordinasyonun hedeflendiği fiziksel tedaviyi, hastanın günlük aktivitelerini yapabilmesi için gereken iş ve uğraş terapisini, yutma rehabilitasyonu, konuşma terapisi ile mesane ve bağırsak rehabilitasyonunu içerir. Unutulmamalıdır ki, felç tedavisi çoklu yöntemleri içine alır. Hastalara uygulanan tek terapinin faydası beklenmemelidir. Hastayı yaşama yeniden kazandırmak, günlük aktivitelerini yapabilecek düzeyde iyileşme sağlamak önemlidir.

Kısmi felç tedavi yöntemleri nelerdir?

Hemipleji rehabilitasyonu sırasında uygulanan tedavi konvansiyonel yöntemler, aktivite temelli rehabilitasyon çalışmaları, nörofizyolojik tedavi yöntemlerini, fonksiyonel elektrik stimülasyonu, ortezler ve bio geri bildirim tekniklerini içerir.

Konvansiyonel yöntemlerin uygulanması sırasında hastanın normal eklem hareket açıklığı korumaya yönelik egzersizler, kasları güçlendirecek egzersizler uygulanır. Aynı zamanda denge ve koordinasyonun sağlanması ve mobilite egzersizleri, günlük yaşamda aktivitelerin daha rahat yapılmasını sağlayacak egzersizler, hastanın fonksiyonel durumuna yönelik pasif ve egzersizler tedavide uygulanabilir.

Nörolojik tedavi yöntemlerinin arasında Rood, Boabth, Brunstrom gibi değişik tedavi yaklaşımları ile PHF teknikleri bulunmaktadır. Günümüzde kısmi felç tedavi yöntemlerinin arasında aktivite temelli olan rehabilitasyon eğitimleri ön plana çıkmıştır. Bu tedavi yöntemleri sayesinde beynin yeniden organize edilmesi hedeflenir.

Tedavi süresince hastaların ihtiyaçlarına yönelik iş ve uğraş tedavisi, mesane ve bağırsak rehabilitasyonu, mental rehabilitasyon, yutma rehabilitasyonu, ağrı tedavisi gibi uygulamalara da yer verilebilir. Belirttiğimiz gibi kısmi felç tedavisi tamamen hastanın günlük yaşama adapte olması, kendi gereksinimlerini görmesi üzerine programlanır.
" } ] }