{ "title": "Mide Felci", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/Mide-Felci-43.jpg", "date": "21.01.2024 13:55:25", "author": "Hayrettin TANIŞ", "article": [ { "article": "Mide felci, mideye giden sinirler hasara uğradığı için işlenmez hal almaktadır. Uzun süreli diyabetin komplikasyonlarından biri olan sinir hasarı sebebiyle midenin motor fonksiyonları bozuluyor. Bu durumda mide içeriğinin boşaltma yavaşlar ve kan şekeri seviyesinin dengelenmesini zorlaştırmaktadır. Mide felci kan şekerini düzenlemede zorluk oluşturabilir düzensiz kan şekeri görülen hastalıklardan mide felci varlığın araştırılması gerekir mide felci mide hareketlerinin azalması veya durması ile seyreden sindirim sistemi bozukluklarıdır. Mide normal çalışmasın sürdürdüğü sürece midenin kasılmaları yiyecekleri küçük parçalara ayırıp ve besinlerin sindirilmesi ve emilmesi için bağırsağa göndermektedir. Mide felci olur ise normal kasılmasını gerçekleştiremeyen mide, yiyecekleri küçük parçalara ayıramadığından ince bağırsağa gönderme işlemini de yapamaz. Yenilen besinler mide içinde uzun süre kaldığında mide içindeki besinlerin mayalanması sonucunda midede bakteriyel üreme oluşturmaktadır. Mide felci hastada kusma ve bulantı çok görülür. Ayrıca midede uzun süre kalpı sindirilmeyen yiyecekler bezoar adı verilen katı kitleler oluşturabilir. Bu durum da mide çıkıntısında tıkanmaya yol açarak kusma ve bulantı ortaya çıkarır.

Mide felci belirtileri nelerdir?

Mide felci hastada farklı belirtilen göstermektedir. Mide felci hasta yemek yedikten sonra saatler sonra sindirilmemiş gıdaları kusabilir duruma gelir. En çok karşılaşılan belirti erken doyma hissiyatıdır. Sürekli veya arada bir olan mide bulantısı kusma, ağız kokusu, kilo kaybı, iştahsızlık, reflü gibi hastalıkların şikâyetleri gibi karında çalkantılı hissi gibi belirtiler görülebilir.

Mide felci nasıl teşhis edilir?

Mide felci tanısında hastanın herhangi bir sağlık problemi olup olmadığı ve mide felcini şiddetlendirecek ilaçları kullanıp kullandığını soruluyor. Mide felci teşhisi için her hastada endoskopik ve radyolojik görüntüleme, elektrogastrografi, mide boşalım zaman ölçümü, smart pill, gastroduodenal manometri yöntemleri ile mide boşalımını geciktirecek diğer organlar ile ilgili ve yapısal nedenler varlığı araştırılır.

Mide felci tedavisi nasıl yapılır?

Mide felci tedavisinde hastanın damara yolu ile sıvı verilmesi ve ketoasidoza bağlı uzamış kusma ataklarında hastaneye yatırılması gerekir. Hastanın az besinli, sık öğünlü ve yağ içeriğinin azaltıldığı beslenme şekli önemlidir. Bunların ardından doktorun verdiği ilaç tedavisi düzenli olarak uygulanır. Bezoarlar, gastrik oluşmuş ise endoskopi ile temizleme imkânı olabilir. İlaç tedavisin başarısız olduğu mide felcinde, elektriksel gastrik uyarımı ya da beslenme maksatlı cerrahi olarak jejunostomi tüpü takılabilir.
" } ] }