{ "title": "Ses Teli Felci Ameliyatı", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/ses-teli-felci-ameliyati.gif", "date": "19.01.2024 20:24:38", "author": "tuğba arslan", "article": [ { "article": "
Ses Teli felci Ameliyatı, Gırtlakta bulunan ses telleri ses üretmenin yanında, yutkunmayla kapanarak yiyecek ve içeceklerin akciğere kaçmasını da engellemektedir. Gırtlak kaslarını hareket ettiren sinirlerin çalışmayı durdurması sonucunda meydana gelen Ses teli felcinin oluşmasında birçok etken bulunmaktadır. Ses teli felci kafa içimizdeki, boyun ve göğüs bölgesindeki sorunların yanı sıra hiçbir eden yokken de meydana gelebilmektedir. Bazı tümörler, boyun travmaları, kalp problemleri, damar hastalıkları, guatr cerrahisi ve enfeksiyonlar gibi rahatsızlıklar da bu hastalığa sebep olan etkenler arasındadır.

Tek Taraflı Ses Teli Felci

Genellikle ses telini uyaran sinirin zedelenmesi sonucunda oluşmaktadır. Ses teli ortada ise ses normaldir. Bu tür felçte ses teli genellikle orta hattın hafif dış yanına kaymıştır. Bu da hafif ses değişikliklerine sebep olur.

Çift Taraflı Ses Teli Felci

Soluk almada belirgin bir sıkıntı yaratacağı için acil müdahale gerektiren bir durumdur.

Ses Teli Felcinde Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ses Teli Felci olan kişilerde boğuk, kısık bir ses ile nefes yetmezliği durumu söz konusu olmaktadır. Bu hastalarda ilk olarak ses terapisi denenmelidir. Bu yöntemle hastaların çoğunda oldukça başarılı sonuç alınmaktadır. Ancak, bu yöntemin işe yaramadığı durumlarda Cerrahi tedaviler uygulanmaktadır. Ciddi yutkunma problemi olan hastalarda, çalışmayan ses telini orta hatta yaklaştırarak, yutma esnasında diğer ses telinin gırtlağı tam olarak kapatması sağlanır. Bu medializasyon prosedürleri ile yutma sorununun ortadan kaldırılmasının yanı sıra hastada daha kaliteli ses de sağlanmış olur.

Orta hattan yaklaştırma ameliyatları iki şekilde gerçekleşmektedir:
Yalnız unutulmamalıdır ki yukarıdaki iki müdahale yöntemi de bir KBB uzmanı tarafından ve uygun koşullarda yapılmalıdır. Ayrıca, tüm bu operasyonlardan önce 9-12 ay arasında bir süre beklenmelidir.
" } ] }