{ "title": "Yüz Felci Ameliyatı", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/yuz-felci-ameliyati.gif", "date": "21.01.2024 03:18:28", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Yüz felci ameliyatı, yüz felci yüze kadar gelen sinir liflerindeki harabiyet sonucunda, mimik kaslarında hareket azlığına ya da hareketin hiç olmamasına neden olan bir sorundur. Normalde çoğu hastada herhangi bir tedaviye gerek kalmadan iyileşme göstermektedir. Ancak bazı durumlarda iyileşmenin gecikmesi nedeniyle cerrahi yöntemlere başvurulur. Tedavide yüz felcinin oluşma nedenine bağlı olarak, değişik yüz felci ameliyatları yapılabilir. Felcin sebebi kronik orta kulak iltihabına bağlıysa, orta kulakta olan iltihap temizlenir. Yüz sinirinin çevresini saran kılıftan iltihap temizlenir. Tükürük bezindeki tümörden kaynaklanıyorsa, ameliyatla tükürük bezi ve sinirin tümörle bağlantılı olan bölümü çıkarılır. Ameliyatta kulak arkasında girilip sinire ulaşarak, çevresindeki kılıfın açılması hedeflenir. Bunun gibi yüz felci ameliyatında farklı seçenekler vardır.

Yüz felci tedavisi sırasındaki cerrahi seçenekler nelerdir?

Fasial sinirin onarımı: Sinirin erken dönemde onarımı yapılır.

Hipoglossal fasial sinir onarımı: Fasial sinirin ciddi derecede zarar gördüğü durumlarda Hipoglossal sinir, çiğneme kasları siniri olan trigeminal sinir ya da aksesuar sinir ucu ile fasial sinirin onarımı yapılır.

Tensör fasya lata statik askı: bu yöntemin hareket kabiliyeti yoktur. Yüz simetrisinin statik olarak sağlanması için uygulanır.

Göz kapağı için temporalis kas transferinin yapılması.

Möbiüs sendromunda trigeminal sinir grasilis kas transferinin yapılması.

Sinir nakli (Cross face sinir nakli): Hastanın bacağından alınan sinir greftinin felçli olmayan yüz bölgesindeki sinir ucuyla karşı felçli bölümdeki sinire ulaştırılması ile uygulanır. Bu ameliyatta en iyi sonuçlar yüz felcinin başlamasıyla birlikte ilk 3 ay içinde almak mümkündür.

Göz kapağı ameliyatı: Yüz felci nedeniyle göz kapağı kapatılamıyorsa, kapağın sürekli açık kalmasının engellenmesi amacıyla yapılır.

Grasilis kas transferi: Hastalarda sinir transferi için geç kalınmışsa, yüz felci uzun süredir devam ediyorsa sinir nakli sonrasında, grasilis kas sinir transferi yapılarak yüz hareketlerinin rekonstrüksiyonu için yapılmaktadır.

Pektoralis minör kas transferi: bu ameliyat yüz felcinde az tercih edilen kas sinir transferidir.

Tarsorafi: bu ameliyatlarda hastanın göz kapakları kısmen birbirine dikilerek açık kalmalarına engel olunur.

Yüz felci tedavisinde gerekiyorsa, yüz germe ameliyatı, alın germe ameliyatı, orta yüz germe ameliyatı, botoks tedavisi gibi operasyonlarda yapılır.
" } ] }