{ "title": "Yüz Felci Egzersizleri", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/yuz-felci-egzersizleri.gif", "date": "19.01.2024 12:04:26", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "
Yüz Felci Egzersizleri, Yüz felcinde fizik tedavi yöntemi tek tedavi değildir ve yüz felcine neden olan durumlar ilk önce ortadan kaldırılmalıdır. Yüz felci genel olarak cereyan ve soğuk ortamdan etkilenerek geçirilmesi çok yüksektir. Ancak bunun yanı sıra bir de aileden herhangi birinin yüz felci geçirmesi nedeni ile o ailedeki tüm kişilerin geçirebileceğine işarettir. Ancak yüz felci geçiren kişi ilk 3 hafta soğuk dış ortamdan kaçınmalı ve korunmalıdır. Yüz felci egzersizleri veya jimnastiğinin yapılış şekli, yüz felci geçiren kişi öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına gitmelidir. Bir ayna kendinize seçerek karşısında yüz egzersizleri yapılabilir. Egzersizler ayna karşısında günde 3-4 defa ve her egzersiz 8- 10 saniye sürmelidir. Ayrıca yüz fercinden korunmak için terlediğiniz zaman rüzgâr ve soğuk ortamdan korunmalı, ıslak saç ile dışarı çıkılmamalı, seyahat ederken cam tamamen açık olmamalı. Yüz felci egzersizleri yapan kişi dudaklar kapalıyken üfler gibi yapmak, dudaklar açık iken yine üfler şekilde ağızlar büzülür. Gözler kapalıyken yine ağız açılır. Burun sağa sola doğru kıvrılır, burun sonuna kadar açılır, göz kırpılır, ağız kapalıyken göz açılıp kapanır. Alt dudak üst dudağın üzerine çekilir. Alt çene kaldırılır ve ağız açık tutulur, faklı ağız şekilleri yapılmaya çalışılmalıdır.

Yüz felci egzersizini tek yapamıyor iseniz doktor kontrolüyle yapılabilir. Ayrıca sadece fizik tedaviye bırakılmamalı bununla beraber egzersizler yapılmalı, sakız çiğnenmeli, güler gibi yanaklar kaldırılıp indirilmeli. Yüz jimnastiği denince akla gelen şunlardır.
Yüz kaslarına fizik tedavi uygulanması durumunda yüz sinirlerinin işlevini geri kazandırdığına dair kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Yalnız uzun süren felç durumunda yüz kasları güçsüzleşir. Sonrasında yüz siniri düzeldiğinde yüzde asimetri ve güç kaybı oluşmaktadır. Bu durumda hastanın kendi kendine yapabileceği egzersizler sakız çiğneme, suyu pipet ile içme, masaj yapma. Yüz uyuşana kadar parmak uçları ile yüze hafif hafif vurma dışında fizik tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Bu uygulamaları yaparak eski fonksiyonlarını kazanmak oldukça mümkündür. Yüz felcinde en önemli yaklaşım egzersizlerdir. Fizik tedavi ile aynı zamanda egzersiz yapılması en önemli uygulamadır. Yüz siniri beyinden aldığı hareket komutlarını ilgili bölgelere ulaştırır. Bunların yanı sıra yüze sıcak kompres uygulamaları yapılarak günlük masajlar yapılır. Gözler sıkıca kapatılmalı ve göz kırpmaya çalışılmalıdır. Gözler sonuna kadar açılabilecek kadar açılmalıdır. Parmak uçları ile kaşın üzerinden çekilerek kaşlar yukarı aşağı çekilip hareket edilmelidir. Buz çiğne veya em. Bir düğmeye ip geçir düğmeyi dudaklarının arasına al ipi çekerken dudaklar ile düğme tutulmalıdır. Yumuşak bir fırça ile çeneye ve yüze yavaş bir şekilde sürülmelidir. Çene ileri uzatılmaya çalışılmalıdır. Genç yaşta bir yüz felcliği geçiren kişinin ve tekrar iyileşmesi sonunda ikinci felci tamamen kalıcı şekilde yakalanması oldukça büyük risk taşımaktadır. Yaşlıların yüz felci geçirmesi daha zor geçmektedir. Mutlaka yüzde kalıcı bir şekil bozukluğu görülmektedir. Yaşlılar hareket ve egzersizde daha zorluk çektiğinden dolayı iyileşmesi oldukça güçtür.
" } ] }