{ "title": "Yüz Felci Fizik Tedavi", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/yuz-felci-fizik-tedavi.gif", "date": "21.01.2024 05:16:59", "author": "Zelal Güvenç", "article": [ { "article": "
Yüz Felci Fizik Tedavi, Yüz felci hemen hemen her yaşta görülebilen bir hastalıktır. Yüze gelen sinir liflerinin zedelenmesi sonucu yüzdeki mimik kaslarının hareketsiz olması hareketsiz durması ile kendisini gösterir. Sinirlerde görülen hasar mimikler de hareketsizlik oluşturabildiği gibi baş dönmesi, salya tutamama, kulak ağrısı, kulaklarda meydana gelen çınlama sesleri, konuşurken zorluk çekme gibi durumlarda da kendisini göstermektedir. Hastalar duydukları seslere karşı da çok hassas olmaktadır. Yüz felci hastalığı hem kadınlarda hem de erkeklerde aynı oranda görülmektedir. Bu hastalık her mevsim kendini gösterebildiği gibi en çok kış aylarında ortaya çıkmakla kendini göstermektedir. Bu hastalık her bin kişi içerisinden sadece iki kişi de görülmektedir. Yüz felcinin en belirgin ve en bilinen nedeni enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlara bağlı olarak meydana gelen bu rahatsızlığın, fizik tedavi yöntemi ile %85 oranında düzeltilebilmektedir. Yüz felcinin en belirgin özelliği enfeksiyonlar dışında da birçok farklı sebebi vardır. Bu sebeplere göre hastalığın ilerleyişi ve tedavi yöntemleri de farklılıklar göstermektedir. Yüz felci hastalığı sebepleri arasında enfeksiyonlar başta olmak üzere orta kulak iltihabı, travmalar, doğum travmaları, doğum öncesi sinirlere bağlı değişimler, inme, genetik sendromlar, yüzdeki kırık kemikler ve kafatasındaki hasarlar ve bazı cerrahi sebepler vardır.

Yüz Felci Fizik Tedavi Nasıl Yapılır?

Yapılan araştırmalara göre bu hastalık fizik tedavi yöntemi ile yüzde seksen beş oranında iyileştirilmektedir. Fizik tedavi yöntemi ile yüz felcinde kalıcı hasar önlenmektedir. Yüz felcinde masaj diğer tedaviler ile uygulanır. Kasların hareket etmesine yardımcı olan fizik tedavi yöntemi aynı zamanda kas tonusunuda korumuş olur. Yüz felcinde fasiyal egzersiz yöntemi ile de yapılması gerekenler, aynı karşısına günde iki defa olmak üzere yukarıdan aşağıya doğru kaşları kaldırma, burnu kırıştırma, yanakları şişirme, sırıtma, gözleri yumma, ıslık çalmaya çalışma tarzında egzersizler yapılmalıdır. Bu egzersiz hasta yakını tarafından verilen bir destek ile daha da rahat yapılabilmektedir. Bu egzersiz hastanın zamanla yüzündeki ve mimiklerindeki değişimi fark etmesi ile daha iyi motive olmasını sağlayacaktır. Yüz felcinde termal tedavi ile de sinirdeki iskemiyi düzeltmek amaçlanır. Hastaların çoğunda paralitik yüz üzerinde lokal ısı uygulaması kullanılmaktadır. Elektroterapi de ise bozulan sinir iletimine elektriksel olarak uyarma gönderilmektedir. Bu fizik tedavi yöntemleri ile eş zamanlı olarak hekim kontrolünde verilmiş ilaçlar da dikkatle tüketilmelidir.
" } ] }