{ "title": "Yüz Felci Kaç Günde Geçer", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/yuz-felci-kac-gunde-kacar.gif", "date": "19.01.2024 07:41:52", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Yüz felci kaç günde geçer, yüz felci çeşitli etkenler yüzünden ortaya çıkabilir. Vücut direncindeki azalma bile yüz felci sebebi olabilir. Yüzde her yarıda beyin sapından çıkan ve kulak arkasından çıkan yüz sinirinin hasarına bağlı olarak felç gelişir. Bu sinirin tükürük bezi, dilde tat alma duyusu ve gözyaşı bezine giden dalları da bulunmaktadır. Yüz kası felç sırasında çalışmadığından hastalarda konuşma zorluğundan, hareket kısıtlılığına kadar çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Oldukça hızlı bir şekilde geliştiğinden, yanma karıncalanma ile başlayan yüz felci bir anda netleşerek yüzde felç hali ortaya çıkar. Eğer erken uyarılar dikkate alınırsa, yüz felci daha kısa sürede iyileşebilir. Ne yazık ki hastaların bu belirtileri dikkate almaması nedeniyle, yüz felci ortaya çıktığında tedaviye başlanıyor. Yüz felci vücudun başka bölümlerini etkilemez ve başkasına bulaşma gibi bir sonuç doğurmaz. Sadece hastanın yaşadığı sıkıntıların nedeni olur. İhmal edildiğinde daha ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden hastaların bir an önce tedaviye alınması ve iyileşmenin sağlanması gerekir.

Yüz felcinin iyileşme hızı nedir?

Yüz felci toplumda kadınları ve erkekleri eşit oranda etkiler. Hastalara teşhis konulduktan sonra, tedavi uygulanmaya başlar. İyileşme yüz sinirinde meydana gelen harabiyete bağlantılı şekilde gerçekleşir. Eğer hafif travmalar olursa yüz felci birkaç gün gibi kısa süre içinde geçer. Bu hastalarda iyileşme tam sağlanabilir. Ağır vakalarda hastaların iyileşme süresi birkaç aya kadar uzayabilir. Yüz sinirinin hasarında onarım hızı yaklaşık 1-2 mm/gün olarak hesaplanırsa, yüz felci 15 günle 18 ay arasında geçebilir. Belirtildiği gibi iyileşme tamamen yüz sinirinde ortaya çıkan hasara bağlıdır. Bu süreçte yüz kaslarında erime gibi sorunlar ancak ağır durumlarda ortaya çıkabilir. Bu nedenle hastaların tedavisine önem verilmelidir. Felcin yeniden tekrarlama riski %5-15 kadardır. Bu oran kişideki hastalıklara ve diğer risk faktörlerine göre farklılık gösterebilir.

Tedavide hastaya medikal ve cerrahi yöntemler uygulamadan bile düzelme sağlanabilir. Yüz felcinin daha hızlı iyileşmesi amacıyla hastalara yüz kaslarını çalıştıracak egzersizler ve masaj uygulanmalıdır. Bu esnada baş ve boyun bölgesi soğuktan korunmalıdır. Aynı zamanda hastaların psikolojik olarak desteklenmesi de iyileşmeyi hızlandıracaktır. Bunlara dikkat edilirse, hafif yüz felci birkaç gün içinde gerileme göstererek, iyileşebilir.
" } ] }