{ "title": "Yüz Felci Nasıl Geçer", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/Yuz-Felci-Nasil-Gecer-12.jpg", "date": "21.01.2024 12:00:46", "author": "Esma Mutlu", "article": [ { "article": "
Yüz felci nasıl geçer, tedavisi nasıldır diye merak ediyor iseniz buyurun. Yüzde seğirme, hareketsizlik veya güçsüzlük oluştuğunda yüz felci baş gösterebilir. Yüzde meydana gelen anormal hareketlere ve felç durumuna enfeksiyonlar, tümörler ya da çeşitli yaralanmalar sebep olabilir. Bundan dolayı öncelikle kulak burun boğaz doktoruna başvurmalıdır.

Yüz Felci Nasıl Geçer, Nasıl Tedavi Edilir?

Yüz felci tedavisi mümkün olan ve yaklaşık olarak 2-3 hafta içerisinde iyileşme gösteren bir hastalıktır. Yalnız yüz felcinde 1 yıl gibi bir zaman dilimini kapsayan iyileşme süreci de söz konusu olabilmektedir. Hasta bireye ilk olarak tanı testleri yapılır. Böylelikle hastaya hangi tedavi uygulanacağına kararı verilir. Eğer yüz felcine sebep olan enfeksiyon ise öncelikle bakterilerin yok edilmesi için antibiyotik veya anti virol ilaçlar kullanılır. Bununla birlikte yüzde herhangi bir şişlik oluşmuş ise veya oluşabileceği düşünülüyorsa steroidli ilaçlar kullanılır. Bazı durumlarda siniri zedeleyen kemiğin cerrahi operasyonla çıkarılması gerekebilir. Yüzde bulunan sinir felç geçirdiğinde sağlıklı bir şekilde yapısını devam ettirebilmek için sürekli olarak gözyaşı akışına gereksinim duyar. Bundan dolayı hasta birey gözlerine çok özen göstermelidir. Gözler kırpılınca normal şartlarda gözyaşı gözün üzerine doğru yayılma gösterir. Fakat yüzde meydana gelen sinir felçlerinde göz kırpmasında azalma gerçekleşir. Hatta hiç göz kırpılması yaşanmayabilir. İşte gözün az kırpılması veyahut hiç kırpılmaması ile gözyaşı akışında azalma olur veya komple kaybolur. Bundan dolayı da kornea kurur. Daha sonraki aşamalarda birey gözünü dahi kaybedebilir. Bu sebep ile göz bir parmak ile kapatılarak gözün nemli kalması sağlanmalıdır. Bu çok etkili olan bir uygulamadır. Hasta birey bu işlemi yaparken gözüne zarar vermemek için parmağının arka tarafını kullanmalıdır. Birey koruyucu gözlük takabilir, temiz göz petleri kullanabilir. Göz eğer kuru ise suni gözyaşı kullanılabilir. Bu damlaların nasıl kullanılacağını doktor hastaya tarif eder. Damlalar gün içinde uyanık haldeyken saat başı 1-2 damla damlatılır iken, geceleri ise merhem sürülmelidir. Göz gece kapatılmalı, gün boyunca ise koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Hastaya ilk 24-48 saat arasında tedavi uygulanmalıdır. Yüz felci geçiren hasta ilk zamanlar kendini mutlaka soğuktan korumalıdır. 3 haftaya yakın bir süre soğuğa çıkmamalıdır. Hastaya uygulanan fizik tedavinin de hastalığın iyileşmesine etkisi çoktur. Fizik tedavi olarak hastaya masaj, yüz egzersizleri, EMG, elektroterapi ve akupunktur uygulanmaktadır.

Yüz Felci İçin Yapılan Jimnastikler

Fizik tedavi ile hasta yüz jimnastiği de yapmalıdır. Hasta bu jimnastiği bir ayna karşısında günde 3-5 kez tekrar etmelidir. Bu jimnastik yapılır iken ıslık çalınır, ağız açıkken ve kapalıyken büzdürülür, gözler kapalı bir şekilde ağız iyice açılır, yanaklar içeri çekilir, ağız yavaş yavaş açılarak büyütülür daha sonra yavaş yavaş kapatılarak küçültülür. Burun jimnastiği yaparken burun kaldırılır, burun delikleri büyütülür, burun sağa sola doğru oynatılır. Göz jimnastiğinde hasta gözler kapatılıp açılır, gözler sağa sola döndürülür, rahatsız olan göz kapalı bir şekilde ovalanır. Alın jimnastiğinde hasta alnını kaldırır, alnını aşağı yukarı hareket eder. Yüz felci hastalığında göz kapatabilme ve tat alma duyusunun geri gelmesi hastalık sürecinde iyiye giden bir belirtidir.
" } ] }