{ "title": "Yüz Felci Neden Olur", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/yuz-felci-neden-olur.gif", "date": "19.01.2024 23:13:11", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Yüz felci neden olur, yüzde seğirme, güçsüzlük, hareketsizlik şeklinde ortaya çıkan yüz felci, yüz siniriyle alakalı ortaya çıkar. Yüzde oluşan anormal hareketler, felç durumu farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bu yüzden öncelikle felcin nedenleri araştırılmalıdır. Yüzde iki tarafta olan kasların çalışması aynı yönde olan ve beyin sapından çıkan, kulak arkasından yüzeye çıkmış baş sinirlerinden biri olan 7. Sinir, fasial sinirle olur. Fasial sinirde tükürük ve gözyaşı bezi ile dilin ön tarafına kadar giden ince damarlar vardır. Sinir travma ve enfeksiyon gibi etkenlerle hasar gördüğünde ortaya çıkan geçici yüz zaafı, toplumda yüz felci olarak anılır. Toplumda erkekleri ve kadınları eşit derecede etkiler. Eğer yüz felci sırasında vücudun başka alanlarında uyuşukluk olursa, bunların başka rahatsızlıklardan kaynaklandığı düşünülmelidir. Bunun nedeni yüz felcinin sadece yüzde etkili olmasındandır.

Yüz felci sırasında neler olabilir?

Yüzdeki kasların çalışmamasından kaynaklanan daha çok dudak çevresinde, yüzün yarısında kayma hissi ortaya çıkar. Buna konuşma güçlüğü, yemek yeme ve sıvıların içilmesi sırasında zorluk çekilmesi, göz kırpmasının olması gibi belirtiler eşlik eder. Yüzün hangi tarafı etkilendiyse burada göz kuruluğu ile buna bağlı göz yaşarması olur. Yüz sinirinin tat alma duyusunu etkilemesi nedeniyle, bazı kişilerde besinlerden garip tat alma yakınmaları meydana gelir.

Yüz felci nasıl gelişir?

Yüz felcinin hızlı bir gelişimi vardır. Ani bir şekilde oluşan yüz kayması, gözlerde yanma, su içme sırasında suyu tutamama gibi etkilerle fark edilir. Bu etkilerin ortaya çıkması, belirgin hale gelmesi bazen birkaç günde oluşur. En fazla boyunda ve kulak arkasında ortaya çıkan ağrı öncü bir belirti olabilir. Bunun farkına varılması halinde, yüz felcine erken teşhis yapılabilir.

Yüz felcine neden olan etkenler nelerdir?

Bu rahatsızlıkta en önemli etken kişinin yaşıdır. Çocukluk döneminde yüz felci görülme sıklığı oldukça azdır. Ancak görülse bile daha hızlı iyileşir. Kişinin metabolik hastalıkları varsa, yüz felci olma riski artar. Özellikle şeker hastalarında yaygın şekilde etkili olabilir. Kadınların gebelik döneminde de son 3 aylık periyotta yüz felci görülme riski fazladır. Bağışıklık sistemini etkileyecek hastalıklarda da yüz felci sık görülebilir. Yüz felcine yakalanma riski, vücudun çeşitli sebeplerle direncinin azalmasıyla da bağlantılıdır.

Yüz felci tanısı nasıl konur?

Rahatsızlık çoğunlukla vücudu etkileyen bir virüse tepki olarak ortaya çıkar. Kemik içinde kalan yüz sinirinin bu alanında şişme olur ve bu basıncın etkisiyle sinirde zedelenme oluşur. Bu yüzden kişideki güçsüzlüğün sebepleri araştırılarak, bazı testler yapılır. Bu testlerin içinde en fazla yapılanları ise;
İşitme testi ile sinire zarar veren etkenin işitme sinirine, işitme duyusuna, iç kulağa hangi zararları verdiği belirlenir.

Denge testiyle denge siniri incelemeye alınır.

Gözyaşı testi sayesinde gözün ne kadar gözyaşı ürettiği belirlenir.

Radyolojik görüntüleme sayesinde, kişinin MR, BT incelemeleri yapılarak yüz siniri alanındaki enfeksiyon, tümör, kemik kırığı gibi sorunlar belirlenir.

Elektriksel test sayesinde, sinirdeki hasarın belirlenmesi için sinir uyarılır. Bu sıkça tekrarlanarak, felcin ilerlemesi tetkik edilir.

Yüz felci tedavisinde neler yapılır?

Yüz felcinde cerrahi girişim ile ilaç tedavisi uygulanmadan genellikle iyileşme sağlanır. İyileşmenin daha hızı olması için, yüz masajına başvurulur. Havaların soğuk olduğu zamanlarda baş ve boyun sıcak tutulmalı ve korunmalıdır. Rahatsızlık boyunca gözlerde tam kapanma olmadığından, suni gözyaşı ilacı, antibiyotikler ve göz bandı kullanılarak, gözlerin enfeksiyon ve travmadan korunması önemlidir. Çünkü yüz siniri gözyaşı ile beslenir. Eğer hastada 3. Haftaya kadar iyileşme olmazsa, EMG testiyle sinirin işlevselliği belirlenmeli ve cerrahi girişim için karar alınmalıdır.
" } ] }