{ "title": "Yüz Felci", "image": "https://www.felc.gen.tr/images/yuz-felci.gif", "date": "19.01.2024 07:51:29", "author": "Emre KARAHAN", "article": [ { "article": "Yüz felci, Doktorlar, yüz felcinin, yüz kaslarını hedefleyen ve ani bir şekilde ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu söylüyorlar. Beyin merkezli olan yüz hareketleri 7. Sinirden kaslara doğru hareket verir ancak kaslar etkisiz kaldığı için yüz oynatılamaz ve yüz hareketleri engellenmiş olur. Bu engeller çeşitli nedenlerden dolayı da ortaya çıkmış olabilir. Bayan ve erkeklerde eşit derecede görülmektedir. Kış aylarında daha fazla ortaya çıktığı bilinir ama bu halk tarafından tamamen uydurmadır. Yılın her mevsiminde yüz felci ile karşılaşmak mümkündür.

Yüz felci her insanda farklıdır ve kişiye bağlı olarak çok farklı şekillerde hastalık ortaya çıkar. Bazen çok hafif rahatsızlık şeklinde görülür ve kişi güldüğü anda yüz felci olduğu anlaşılır. Yüz felci insan üzerinde hızlı faaliyet gösteren bir hastalıktır ve birkaç saat ya da birkaç günde hedefine ulaşması mümkündür. Soğuk ve rüzgâr hastalığı olarak halk arasında da bilinir. Fakat bu durumu yalnızca kış ayında olacak diye söylemek gayet yanlıştır. Hastalığın belirtilerine gelecek olursak hastalık kendini hemen belli etmektedir. Uzmanlara bu nedenle teşhis konusunda sıkıntı zorlamaktadır. Birkaç gün önceden hasta olacak kişide kulak arkasında ağrılar ile başlar. Yüzün bir tarafında kaslar zayıflar ve güçsüzleşir ve tamamen etkisiz hale gelmeye başlar. Mimikler istenildiği gibi hareket ettirilemez. Göz kapaklarını kapatmakta zorlanır ya hiç kapatamaz, dudak kenarı düşer ve alın hareket ettirilemez. Hastada yüz felci rahatsızlığından dolayı duyusal kayıp olmaz ancak hissizlik belirtileri ortaya çıkabilmektedir. Bazı durumlarda da tat kaybı yaşanır fakat bu yüz felcinin net bir belirtisi olduğunu ifade etmez başka bir sebepten dolayı da tat alma duygusu kaybedilebilir. Kendi isteği olmadan gözyaşları, göz kapatmaya çalışırken göz küresinin yine kendi isteği olmadan yukarı kayması, korneada meydana gelen tahriş ve göz kapaklarında meydana gelen kısılmalar hastalığın görülebilir belirtileri arasında yer almaktadır. Felçli tarafta, yiyecek ve içeceklerin kendi isteği dışında dışarı düşmesi de görülmektedir. Hastalığın tedavisine gelinecek olursa da bütün hastalıkların amacı hasarı onarmak, işlev noksanlığını en aza indirmek ve siniri eskisi gibi iyi hale getirmekle mümkün olacaktır. Tedavi durumunda felçli taraftaki gözün korneasının hassasiyetine özen gösterilmeli ve dikkat edilmesi gerekmektedir. Kısa sürecek tedavilerde bir göz bandajı ile gözü kapatmak iyi olacaktır. İyileşme süreci uzun sürecekse göz kapaklarının birbirine dikilmesi hasta için daha uygun olacaktır.

Sonuç olarak hastanın yüz felci eğitimi tedaviden daha önemlidir. Hastanın ilk önce hastalığını bilmesi tedavinin başlangıcını oluşturur. Hastaya rahatsızlığı da detaylı bir şekilde anlatılmalıdır. İlk aşamada hasta soğuktan korunmalıdır. 3-5 hafta arasında da soğuk havada kesinlikle dışarı çıkılmaması gerekmektedir. İlk olarak felçli kısma tedavi uygulanır ve ilk seferde bu tedavi yöntemi yeterlidir. Bu tür hastalıklarda göz kapatılmasında sıkıntı yaşanmaktadır. Bu yüzden de hasta uyku gözlükleri ile uyumalı ve gözden akan yaşlar içinde doktor tavsiyesi üzerine göz damlaları kullanmalıdır. İlk 24-48 saat içerisinde doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlanmaktadır. Hastanın mevcut başka hastalıkları da varsa bunlar da göz önüne alınmalı ve tedavi ona göre uygulanmalıdır. Fizik tedavi hastalığın iyileşmesinde ve tekrar eski haline kavuşmasında büyük pay sahibidir. Fiziksel tedavi yöntemleri olarak da hastaya; masaj, yüz egzersizi uygulanmaktadır.
" } ] }