Felç hastalığı, felç hastalığın diğer bir adı da inme olarak geçmektedir. İnsan vücudundaki beyni besleyen damarlardan herhangi birinin kanaması veya tıkanması ile gelişen bir hastalık türüdür. Gelişen bu iki durumda da beynin kan akımında sorun oluşturmaktadır. Kanayan ya da tıkanan damarın beslemiş olduğu beyine besin maddeleri ve oksijen ulaşamaz. Bu nedenlerden dolayı beyin vücut üzerindeki bulunan kontrolü kalkmaktadır.
Felç hastalığında vücutta etkilediği kısıma göre farklılık gösterir. Beyinin sağ kısmı vücudun sol tarafını, sol kısmı ise sağ tarafını kontrol etmektedir. Beynin sol tarafına konuşma merkezi yerleştirilmiştir. İnmelerin bir çoğu beyini besleyen damarların tıkanmasından dolayı oluşur. Geri kalan %15 lik kısmı ise damarların yırtılmasından kaynaklıdır.
Felç hastalığı nedir?
Fonksiyonel ya da organik sebeplerden dolayı adalelerin çalışmaması olarak geçmektedir. Beyin organında gelişen bazı olaylardan kaynaklı olarak sinir iletişiminin sağlanamaması ve buna bağlı olarak hareket kabiliyetinin kaybedilmesidir.
Felç hastalığı belirtileri
- Konuşmada zorlanma
- Şiddetli ve ani baş ağrıları
- Konuşulanı anlamada zorlanmalar
- Tek bir gözün çift görmesi yada ani körlüğü
- Baş dönmesi
- Ayakta duramama
- Düşme
- Kolda, bacakta veya yüzde oluşan hissizlik ve zayıflık
Felç hastalığı nedenleri
Aşırı kilo, kolesterol, sigara, lipoprotein ve hipertansiyon felç hastalığının olmasının başlıca nedenlerindendir. Bu nedenler arasında hipertansiyon kontrolü en basit olan faktör grubundandır. Hipertansiyonu sorunu olan kişi bu rahatsızlığını kontrol altında tuttuğu sürece bu tehlikeyi %50 azaltabilmektedir. Kilo vermek ve tuzdan uzak durmak bile hipertansiyonu dengede tutmaya yaramaktadır. Ayrıca felci önlemenin bir yolu da ise yüksek dansiteli yani iyi huylu lipoproteinlerin çok az bir oranda bulunması olduğu anlaşılmaktadır. Sigara içenler ise içmeyenlere göre felç riski 11 kat daha fazladır. 50 yaşından evvel sigarayı bırakan kişilerde felç riski sigara kullanmamış kişinin seviyesine kadar düşebilmektedir. Özellikle her gün düzenli olarak 30 mg. aspirinin felç riskini %25 e kadar düşürdüğü uygulanan araştırmalarda ortaya koyulmuştur.
Felç sonrasında yapılması gerekenler
Felç hastalığı kısaca beyin hastalığıdır. Bu rahatsızlığa yakalanan kişi muhakkak beyin hastalıkları uzmanı, nörolog tarafından muayene edilmelidir. Nörolog rahatsız olan kişinin şikayetlerini ve muayene bulgularını ile birlikte beyinin etkilenmiş olan kısmını belirler. Bu hastalığın tanısını beyin MR, beyin tomografisi ve beyin damarlarında bulunan doppleri gibi verileri isterler. Bu bulguların sonucunda hastaya uygun olan tedaviye başlanır.
Felç hastalığı tedavisi
Hastada nörolojik belirtiler baş gösterdiği zaman vakit kaybedilmeden acil tedavi uygulanmalıdır. Vücutta oluşan dolaşım bozukluğuna karşı beyin dokusunun dayanma süresi çok azdır. Bu rahatsızlığı geçiren kişiye acil müdahale gereklidir. Tedavideki amaç Kalbin kan basıncını ve kan atım gücünü normale döndürmek ve beynin kan akımını normal seyirde seyretmesini sağlamaktır. Damar tıkanıklığında kaynaklı olan felç hastalığında kan akışını sağlamak için ilaç verilmektedir. Ayrıca ilaç tedavisinin yanında fizik tedavide uygulanmalıdır. Bazı damar hastalıklarında ise cerrahi yöntemler sayesinde tedavi edilerek felç hastalığın tekrarlaması engellenebilir.