Felç iyileşir mi, Felç çok fazla rastladığımız oldukça önemli bir sağlık problemidir. Türkiye'de sakatlığın 3. sıradaki nedenidir. Felç dediğimizde beynin bir damar hastalığını anlamalıyız. Bu damar sağlık sorunu beynin kanamasıda olabilir, beyni beslemekle görevli bir damarın tıkanmasıda olabilir. Damar tıkandığı zaman beyin enfarktüsü meydana çıkar, kanama geliştiğinde de buna beyin kanaması denmektedir. İster beyin kanaması, arzu eder beyin damar tıkanması olsun bulgularında bir fark yoktur, kolaylıkla birbirlerinden ayrılmazlar. Bu bulgular vücudun bir tarafında birdenbire meydana çıkan inme, duygu kaybı, konuşmada bozukluk,görmede kayıp, anlık gelişen vertigo şikayeti, bulantı, öğürme, çift görme benzeri şikayetlerdir.
Damar tıkanıklığının rehabilitasyonu damarı tekrar kısa zamanda açmaktır. Damar ya bir pıhtı eritici ilaçla veya mekanik yöntemle başka bir deyişle anjiyografik yöntemle bir biçimde gidip tıkanmış damarın içinden pıhtıyı çekip almak ile açılır. Bu rehabilitasyonların yapılma ömrü, hasta inme geçirdikten sonraki 8 saattir. İlk 4 buçuk saatte pıhtı eritici ilaçlar toplardamar yöntemiyle verilebilir. 4-8 saat aralığında hastaya kesinlikle anjiyografi yapılmalıdır. Kateter ile tıkanmış damara erişilmesi gerekir ve birtakım yollarla damar içerisinde bulunan pıhtının eritilmesi yada çekilip alınması sağlanır.
Felcin tedavisi
İnme; fonksiyonel, ruhsal ve bilişsel bozukluklar sebebiyle kişinin kendi bakımını ve yaşamsal uıyumunu mühim ölçüde etkiler. Son zamanlarda yaşlanan popülasyon ile beraber inme rehabilitasyonu giderek büyük önem kazanmaktadır. Amaç inme geçirmiş arkadaşımızın en yüksek düzeyde müstakil olmasını sağlamaktır. Hasta ve hasta yakınlarının öncelikle isteklendirilmiş olmaları ve rehabilitasyon programlarına etkin model katılımları sağlanmalıdır. Rehabilitasyona hastanın hali stabilleşmesinin ardından yaşamsal sorunları muayene altına alındıktan anında ardından başlamalıdır.
Felç rehabilitasyonunu kimler yapar?
Başta fizyolojik tıp ve rehabilitasyon profesyonel hekimi olmak üzere, fizyoterapist, ortez-protez teknisyeni, konuşma terapisti, rehabilitasyon hemşiresi, toplum bilimci ve psikolog, beyin cerrahı, nörolog, psikiyatrist, yer alır .
Felç rehabilitasyonu neleri içerir?
Tedavi; davranış, dengeyi sağlama koordinasyonun sağlandığı fizyolojik rehabilitasyonu, gündelik hayat aktivitelerini yapabilmek amaçlı iş-uğraşı terapisini, konuşma terapisini, yutma rehabilitasyonunu, idrar torbası ve barsak rehabilitasyonunu içerir. Felç geçirmiş hastalar, güzel bir rehabilitasyon ekibi ve güzel bir rehabilitasyon programıyla ambulasyon, kendine hizmet ve gündelik hayat aktivitlerini kendi kendine yapabilir duruma gelebilmektedir. Yapılmış ortezlerin fonksiyonellik kazanımında faydası fazladır.
Felç rehabilitasyonu ve ailenin durumu
Felç rehabilitasyonu sürecinde hastanın ailesi ve yakınları da rehabilitasyon ekibinin mühim bir parçası model onay edilmelidir. Hastanın maneviyat ve motivasyonun yüksek düzeyde tutulması aile ve yakınlarının desteği ile olası olabilmekte ve iyileştirme sürecine pozitif tesiri olmaktadır. İnmede birçok lüzumsuz, eksik veya hata biçimlerde uygulamalar yapılmaktadır. İnme rehabilitasyonu yalnızca kolay hareketlerden meydana gelen egzersiz rehabilitasyonu değildir. Ülkemizde üzgünüm ailelere profesyonel veya bilinçsizce gerçek olmayan birtakım iletiler verilmektedir. Mesela en sık sık duyduğumuz yanlışlıklardan bazıları ozon veya kuantum benzeri uygulamaların tedavi metodunda yapılmış olan telkinlerdir. Bunun tersi vaziyetlerle da karşılaşabilmekteyiz.