Ses Teli Felci Tedavisi
20 Temmuz 2024

Ses Teli Felci Tedavisi


Ses teli felci, ses tellerine giden sinirlerin fonksiyon dışı kalmasıyla ortaya çıkar. Bu durum, hastaların seslerindeki çatallanmadan, konuşurken yorulmadan ve yeterince yüksek ses çıkaramamaktan şikayet etmelerine neden olabilir. Ayrıca, zaman zaman oluşan gıcıklı öksürük de belirtiler arasındadır. Normalde ses çıkarırken orta hatta birbirine dokunması gereken ses tellerinden felçli olanı, orta hattan uzak kalır. Ne kadar uzak kalırsa, ses o kadar bozuk çıkar. Bazı hastalarda bu uzaklık o kadar fazla olabilir ki, konuşma esnasında hava kaçar ve bu da kişinin konuşurken yorulmasına neden olur. Altı ay sonunda düzelme görülmezse, cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Çalışmayan ses teli, dışarıdan yerleştirilen bir silikon protezle orta hatta doğru itilir. Böylece çalışan ses teli ile rahat temas sağlanır. Ameliyat, lokal anestezi altında kontrol edilerek gerçekleştirilir. Çift taraflı ses teli felci, genellikle guatr ameliyatından hemen sonra görülür.

Ses Teli Felcinde Görülen Bazı Belirtiler

  • Nefes alırken ses çıkması.
  • Nefes darlığı çekilmesi.
  • Konuşurken sık sık nefes alınması.
  • Konuşurken yorulmak.
  • Bir şey kaldırırken eğilememe.

Ses tellerinin her ikisinde felç durumu görülüyorsa, kişinin nefes alması oldukça zorlaşır ve bu durum kişiye rahatsızlık verir. Boyunda, göğüsün üstünde ve ses tellerine yakın yerlerde yapılan ameliyatlar, ses tellerine zarar veren sinirlere de zarar verebilir. Ses teli felcinin tedavisi, tek veya çift taraflı olmasına göre değişir. Tek taraflı felçte amaç, ses telinin düzelmesidir. Çift taraflı ses teli felcinde, ses arttıkça nefes azalır; nefes açıldıkça ses kısılır. Cerrahi tedavi, boyundan açılarak yapılabileceği gibi ağız içinden mikrocerrahi yöntemle de gerçekleştirilebilir. Ses terapisiyle başarılı sonuçlar alınabilir. Ameliyat sonrası, ses tellerinin düzelmesi ile hemen ameliyat ardından soğuk ve sıcak içecekler, yiyecekler tüketilmemelidir. Ameliyat sonrası kişiler belirli bir süre korunmalıdır. Ses teli felcinde oluşan nefes darlığı, genellikle merdiven çıkarken daha fazla meydana gelir. Ses teli felcinde mutlaka bir uzman tarafından kontrol olunması gerekmektedir.

Ameliyat ve Sonrası

Nefes darlığı olan hastalarda, nefes darlığının giderilmesi için ses tellerinin birini ameliyatla kenara çekmek gerekebilir. Hava yolunu güvence altına almak için boğazda geçici bir delik açılabilir, ancak bu delik hasta hastaneden çıkmadan önce kapatılır. İlaç tedavisi olmamaktadır. Ses teli felci tedavisi denince akla ilk gelen yöntem ameliyattır. Ameliyat sonrası düzelme olabilir, ancak çok az kişide düzelmeme de görülebilmektedir. Bu ameliyat için mutlaka uzman bir doktor tarafından ameliyat olunması oldukça sağlıklıdır, çünkü normal bir doktor tarafından yapılan ameliyatlarda ses telinin kopması da görülebilmektedir. Ses teli felci ameliyatından önce sıcak içecekler içerek veya sıcak yiyecekler yiyerek boğaz ısıtılabilir; bu nedenle boğaz yumuşar ve ses tellerinde açılma ve sesin çıkması görülebiliyorsa ameliyata gerek kalmayabilir. Ancak uzun süreli ses kısıklığı ve felç gibi belirtilerin oluşmasında beklenmemeli ve tedavi için doktora başvurulmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Vahiddin

10 Mayıs 2024 Cuma

Küçük çocuğumda da bu rahatsızlık meydana geldi ve yavaş yavaş sesi azalmaya konuşamamaya başladı. Bu ameliyat fayda eder mi? Doktor ses teli felci olduğunu söyledi ve sadece ilaç verdi. Başka bir şey söylemedi.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Çok geçmiş olsun. Ses teli felci tedavisinde ilaç tedavisi bazen yeterli olabilir, ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Çocuğunuzun durumu hakkında detaylı bilgi almak ve başka tedavi seçeneklerini değerlendirmek için mutlaka bir uzmana başvurmanızı öneririm. Özellikle bir pediatrik KBB uzmanından ikinci bir görüş almak faydalı olabilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Ses Teli Felci Tedavisi

Ses Teli Felci Tedavisi

Editörün Seçtiği

Kısmi Felç Tedavisi

Kısmi Felç Tedavisi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kısmi Felç Belirtileri Nelerdir?

Kısmi Felç Belirtileri Nelerdir?

Omurilik Felci Belirtileri ve Tedavisi

Omurilik Felci Belirtileri ve Tedavisi

Felç Belirtileri ve Tedavisi

Felç Belirtileri ve Tedavisi

Yüz Felci Hareketleri Nelerdir?

Yüz Felci Hareketleri Nelerdir?

Çocuk Felci Belirtileri ve Tedavisi

Çocuk Felci Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Beyin Felci Belirtileri ve Tedavisi

Beyin Felci Belirtileri ve Tedavisi

Güncel

Beyin Felci Belirtileri Nelerdir?

Beyin Felci Belirtileri Nelerdir?

Güncel

Felç Tedavisi Tedavi Yöntemleri

Felç Tedavisi Tedavi Yöntemleri